Room Number 4

thumbnail_room4-a0-poster-11-web-700-pixDomkerk in Utrecht, van 22 september tot en met 19 oktober 2014

Honderden kinderen worden elk jaar gearresteerd onder omstandigheden waar gezien hun leeftijd geen rechtvaardiging voor te vinden is en die een schending zijn van Israëlische en internationale wetgeving. De methodes van arrestatie en de duur van detentie, alsook het verhoor en de duur daarvan, zijn direct te zien in het gedrag van de kinderen. Ze worden na hun arrestatie of detentie humeurig en snel nerveus, en worden daarnaast impulsief, gewelddadig en opstandig. Kinderen zijn ook meer op zichzelf, wat zich onder meer uit in huilen, angst, verwarring, pijnklachten en gebrek aan zelfvertrouwen, alsook een algeheel gevoel van onveiligheid. Nadat kinderen worden vrijgelaten kunnen ze soms hun achterstand op school niet meer inhalen waardoor ze uiteindelijk vroegtijdig van school gaan.

img_0027_internet-1Room No.4 (Kamer 4) is een verhoorkamer in het ‘Russische Complex’ – het hoofdbureau van de Israëlische politie in Jeruzalem – waar Palestijnse inwoners van Jeruzalem, waaronder kinderen, ondervraagd worden.

Room No. 4 is waar veel van de misstanden beschreven in het rapport ‘De impact van de arrestatie en detentie van kinderen’ van het Madaa Silwan Creative Center – uit 2012 – plaatsvinden. Het rapport analyseert de uitkomsten van 30 interviews met kinderen uit de wijk Silwan in Oost-Jeruzalem, tussen de 7 en 17 jaar oud, die gearresteerd en vastgezet zijn. De Room No. 4-tentoonstelling laat de realiteit zien waar kinderen die gearresteerd en vastgezet word en mee te maken krijgen, en is gebaseerd op de getuigenissen in dit rapport.

Lees het interview in Trouw met Galit Saporta (directeur gate 48) hier.img_0043_internet-1